Ze života Sokola

01.01.2020 00:00
Uběhlo půl roku, je tedy načase seznámit Vás s děním v Sokole. Dne 5.7.2019 se Pod lipami uskutečnil již 22. ročník turnaje tříčlenných družstev v nohejbale. Letos se přihlásilo celkem 12 týmů, 4 výkonnostní a 8 amatérských. Mezi „profesionály“ byli nejlepší hnátničtí Miloš Vyčítal s Martinem Stejskalem a Michal Jindra, mezi nesoutěžními mužstvy se místní borci umístili až na chvostu, věřím však, že je to ani trochu netrápilo, své ambice jistě naplnili ve společenské části odpoledne, večera, případně noci…
Za týden od slavného nohejbalového klání jsme se v Ali restaurantu sešli při neméně prestižním Sokolském partnerském turnaji v pétanque. Jde o klání dvojic, ve kterých je alespoň jeden členem sokolské jednoty. Složení týmů bylo různorodé, od manželských či partnerských dvojic, přes rodiče s dětmi, po sousedské, kamarádské nebo zaměstnavatelsko - zaměstnanecké party. Tradiční sponzorskou záštitu převzala firma A.B.V. s.r.o. Vysilující souboje celkem 14 družstev trvaly až do setmění, byly přerušovány pouze povoleným dopingem v podobě grilované kýty a základem úspěchu se ukázalo přísné dodržování pitného režimu. Při závěrečném vyhlášení byli všichni soutěžící odměněni věcnými cenami a ti nejpřipravenější pak i poháry ( které se následně plnily a vyprazdňovaly…). Pohár s největším objemem připadl manželům Procházkovým, trochu menší Aliho dvojce ve složení Vladislav Aliger a Martin Kotyza, bronzový pohár nad hlavu zvedli manželé Strnadovi.
Po prázdninách a dovolených se od září naplno rozběhlo sokolské sportování. Vždy v pondělí od 18.00hod cvičí ženy ZUMBU, od 19.00hod JÓGU. V úterý se od 15.30hod schází oddíl všestrannosti žactva, muži cvičí rovněž v úterý od 19.00hod. V rámci všestrannosti jsme pro děti uspořádali 16.10.2019 drakiádu, které se zúčastnilo asi 12 dětí. V pátek 25.10.2019 proběhl ve spolupráci s Dobrou Hnátou lampionový průvod. Přišlo spolu s rodiči nebo prarodiči 35 dětí. Trasa průvodu vedla od ZŠ po polních cestách ke Sv. Trojici s cílem v Komunitním centru Hnáta, kde byl pro děti připraven čaj a občerstvení.
Již třetím rokem každé pondělí v 16.30 hodin v tělocvičně hrají děti pod vedením Miloše Urbana florbal. Jsme rádi, že se v letošní sezóně připojili i noví členové, většinou se jedná o mladší děti z 1. stupně základní školy, které odrůstají z cvičení všestrannosti určené pro menší děti. V první polovině hodinového tréninku se hrají pohybové hry nebo fotbal, ve druhé si pak zahrají florbal. V případě, že se například z důvodu nemocnosti nesejde dostatečný počet, tak přijde na řadu vybavení tělocvičny a děti si na něm zkouší svoji obratnost. Jako každý rok před Vánocemi je v plánu soutěžní den, kdy budou probíhat souboje v různých disciplínách o sladké ceny. Jedná se o různé štafetové závody, přesnost střelby a podobně.
Oddíl stolního tenisu trénuje v úterý a ve čtvrtek vždy od 16.30hod, Nejmenší děti se scházejí v pátek od 17.00hod v počtu devíti, což je počet těsně pod kapacitou prostor i „mentální kapacitou“ trenérů. Všechny děti tedy hrají za stoly celou tréninkovou jednotku, střídají protihráče a nejméně 10 minut hrají s trenérem. Máme dvě družstva v mistrovských soutěžích svazu stolního tenisu. V minulé sezóně si hnátnické „Áčko“ vybojovalo postu po Regionálního přeboru 1. třídy a v průběžné tabulce soutěže jsou na 9. místě. Hráči „B“ týmu oproti loňsku prokazují výkonnostní růst a rovněž okupují 9. místo v Regionálním přeboru 4. třídy. Na webu https://stis.ping-pong.cz/ můžete najít jak výsledky, tak i los zápasů, případně můžete přijít do sokolovny i zafandit…
Ve středu od 18.00hod a v neděli od 9.00hod patří čas v sokolovně nohejbalistům, kteří se své tréninkové úsilí snaží přetavit v úspěchy v Okresním přeboru družstev. V již uzavřené soutěži obsadili 5. místo. V neděli od 12.30hod se v tělocvičně hraje líný tenis. V úterý, ve čtvrtek a v pátek tělocvičnu využívá mateřská škola a školka (celkem 11 hodin). Aktuální rozpis tělocvičny můžete nahlédnout na webu https://sokolhnatnice.webnode.cz/sportoviste/telocvicna/.
Tělocvična byla otevřena již v roce 1996, čemuž odpovídal její stav. V loňském roce jsme za pomoci dotací z části Pardubického kraje a z části Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zrekonstruovali obložení stěn a položili novou palubovku. V letošním roce se nám podařilo zajistit dotace Pardubického kraje v programu C1 – Podpora výstavby, rekonstrukcí a oprav sportovních zařízení, na rekonstrukci osvětlení naší sokolovny. Projekt oprava osvětlení naší sokolovny vyšel celkově na 160 317 Kč, z toho nám Pardubický kraj formou dotace přispěl 112 000 Kč. V sokolovně jsme původních 12 ks 250W výbojkových světel nahradili 12 ks 150W LED světly, které mají dvakrát větší svítivost s menší spotřebou. Hnátnice se tak může pyšnit moderním sportovištěm, které využívají či mohou využívat všichni občané.
Pokud byste měli chuť přijít se do rekonstruovaných prostor podívat ať už jako sportovci nebo diváci, máte nejbližší možnost 26.12., kdy se zde od 15.00hod odehraje XXIII. ročník Memoriálu Josefa Moravce ve stolním tenise neregistrovaných hráčů, poté 28.12. od 15.00hod při XI. ročníku Memoriálu Jiřího Pražáka v nohejbale trojic, případně 29.12., se můžete od 13.00hod zúčastnit turnaje líného tenisu. Již s předstihem vás chci pozvat na Maškarní ples, který svůj termín nalezl dne 7.3.2020.
 
 
Jiří Procházka
jednatel TJ. Sokol Hnátnice