100 let T.J. Sokol Hnátnice

17.03.2022 18:23

Historie TJ Sokol v Hnátnici se začala psát dne 28. září v roce 1920. První impulz k jejímu založení dal František Kubišta, synovec bývalého ředitele v "horní továrně" Josefa Kubišty. On sám byl členem Sokola v Ústí nad Orlicí. Pomáhali mu tovární mistr Rudolf Seligr a učitel Augustin Vítek. Historicky prvním starostou TJ Sokol se stal ředitel továrny Josef Kubišta, náčelníkem František Kubišta, náčelnicí učitelka Anežka Pirklová, vzdělavatelem učitel Augustin Vítek a jednatelem učitel Václav Pavlík.

TJ Sokol tehdy měla 34 členek a členů. Cvičilo se v sále hostince "u Vyhnálků" a prvním nářadím byly hrazda a kůň, které zapůjčila TJ Sokol z Ústí nad Orlicí. Vlastní nářadí na cvičení si hnátničtí Sokoli pořizovali postupně tak, jak byly k dispozici finanční prostředky. Byla zakoupena bradla, žíněnky, americká hrazda a souprava kruhů. Peníze na svoji činnost získávali Sokoli nejen z členských příspěvků, ale i hraním divadelních představení, pořádáním kulturních akcí a posléze i provozováním biografu v sále "u Vyhnálků".
       V roce 1937 a 1938 naši Sokoli nacvičovali ve všech složkách sestavy na X. Všesokolský slet. Cvičenci si u svých cvičitelů šetřili na cestu a do Prahy odjela početná výprava.
Do roku 1938 se datuje také první zmínka o stavbě vlastní sokolovny. S úmyslem postavit sál pro sokolovnu přišel tehdejší starosta TJ Sokol Josef Vyhnálek. Sokolovna měla být součástí domu, který měla stavět spořitelna Kampelička na místě zbořené rychty uprostřed obce.
Veškerá jednání, která byla vedena přerušila bohužel 2. světová válka. Ta byla také hlavní příčinou faktického konce organizované tělovýchovy, a to nejen v Hnátnici.
      V naší obci se v průběhu let 1941 až 1945 mládež scházela dál. Na návsi před "Sálem" si upravila volejbalové hřiště, zakoupila síť, míč a každý den se zde hrál volejbal. U zrodu volejbalu stáli bratři Vladislav a Míla Aligerovi, Karel Procházka, Jiří Vítek, František Matějka, Gustav Pácl, Míla Beneš, Josef Vítek, Alena Hodrová, Jaroslav Halbrštát, Josef Hodr a další.
Po skončení 2. světové války byla v Hnátnici činnost TJ Sokol velmi rychle obnovena. Cvičilo se opět téměř ve všech složkách a Sokolové se připravovali XI. Všesokolský slet. Sokolské kino v sále "u Vyhnálků" převzal v roce 1947 tehdejší MNV a v roce 1951 byl Františkovi Vyhnálkovi hostinec i se sálem vyvlastněn.  Sokolové tím přišli o střechu nad hlavou a teprve v letech 1953 až 1958 se upravuje sál v hostinci "u Halberštátů" a vybavuje se potřebným nářadím, ale to již pod hlavičkou ČSTV i když Sokol v názvu naší TJ zůstává.
      V 60. letech se stává skutečně výrazným reprezentantem naší TJ oddíl volejbalu, který vyhrál okresní přebor a postoupil do přeboru krajského. Převážně z volejbalistů je složen i výbor TJ Sokol a rozhýbává její činnost. Do vlastnictví TJ Sokol je převedena tělocvična - sál v hostinci "u Halberštátů" a ihned se zde začíná pracovat na nutných opravách, které probíhají v několika etapách.
70. a 80. léta 20. století jsou v TJ Sokol Hnátnice léty nástupu dalších sportovních oborů. Vzniká velmi úspěšný atletický kroužek, oddíl nohejbalu, stolního tenisu a šachový kroužek. Dále začíná éra turistických pochodů a ani zde nestojí Sokoli v pozadí. TJ Sokol pořádá zábavy, plesy, obnovuje tradiční posvícenské honění kohouta, tradiční poutě a stavění a kácení máje. Pod "Lipami" je vybudován taneční parket a nové podoby se dočkaly i volejbalové kurty.
       Důležité politické změny proběhly v listopadu 1989. Skončila vláda jedné strany a v důsledku proběhnuvšího majetkového narovnání - restitucí, byl hostinec "u Halberštátů" vrácen včetně sálu původnímu majiteli. Opět zde vyvstala pro TJ Sokol otázka vlastní střechy nad hlavou. V zimě roku 1991 začala probíhat jednání mezi TJ Sokol a Obecním úřadem v Hnátnici o případném přenechání přístavby mateřské školy na nástavbu tělocvičny. A zde se začíná naplňovat sen Vládi Aligera staršího o nové sokolovně, kterou budou mít hnátničtí Sokoli jen pro sebe. V únoru navštívili TJ a Obecní úřad zástupci Sokolské župy Pippichovy z Pardubic a přislíbili pomoc a finanční prostředky. V červenci byla podepsána zástupci obce a TJ Sokol darovací smlouva o převodu přístavby mateřské školy a příslušného pozemku do vlastnictví Sokola. Po mnoha jednáních o dotacích a finančním zajištění stavby byly v březnu 1994 zahájeny práce na stavbě nové sokolovny.
      Slavnostní otevření proběhlo 14. prosince 1996. Největší dík patří po zásluze Vladislavovi Aligerovi staršímu, který se o stavbu sokolovny zasloužil nejvíce a firmě A.B.V. , která stavbu realizovala a vyhověla všem požadavkům sokolské jednoty. V přízemí sokolovny byla v roce 2002 ještě zřízena posilovna, která je využívána členy TJ Sokol i veřejností.
      Nyní bych ve stručnosti zmínil historii jednotlivých oddílů TJ Sokol Hnátnice. 
Oddíl volejbalu.
Historie volejbalu v Hnátnici se začala psát v roce 1942, kdy parta nadšenců - bratři Aligerovi, Josef Hodr, Karel Procházka, František Matějka a další založili volejbalový kroužek. V této nelehké době se hrála pouze přátelská utkání a byly pořádány sporadické turnaje. Činnost kroužku byla v letech 1954 - 1958 přerušena, ale již od roku 1958 hráli hnátničtí volejbalisté v okresním přeboru I. třídy.
      Kromě družstva mužů byla v 70. letech založena i družstva dorostu a posléze žáků, která se ve svých kategoriích stala přeborníky okresu. Jako trenéři u těchto družstev působili Vladislav Aliger st., Luboš Kotyza a Josef Vrba.
Zde lze také spatřit základ pozdější úspěšné éry hnátnického volejbalu, která započala v 90. létech. Družstvo volejbalistů vyhrálo postupně okresní přebor, krajskou soutěž a krajský přebor. Úspěšně zvládlo i kvalifikaci a postoupilo do II. volejbalové ligy.
Ani zde se naši volejbalisté neztratili a postupně získali v sezónách 2002/2003 sedmé místo, 2003/2004 třetí místo a historického úspěchu dosáhli v sezóně 2004/2005, kdy skončili druzí.
Druhá liga se v Hnátnici hrála ještě v dalších dvou letech, ale vlivem zranění hráčů a nutné generační výměny kádru mužstvo v roce 2007 sestoupilo do krajského přeboru I. třídy. V roce 2008 krajský přebor s přehledem vyhrálo a opět úspěšně zvládlo kvalifikaci a postoupillo do druhé ligy, kterou následkem zranění pěti hráčů v měsíci listopadu opouští. V červnu 2009 se volejbalisté přihlašují do krajského přeboru I. třídy a na jaře 2010 končí na pěkném 6. místě.
       Hnátničtí volejbalisté se kromě pravidelných soutěží zúčastnili i několika ročníků celostátního finále přeboru ČOS, ve kterých získali třetí místa v ročnících 2000, 2001 a 2004. V letech 2004, 2005, 2006, 2008 k výčtu těchto úspěchů přidali vítězství v národním finále vesnických družstev v Česticích.
Aby byl výčet úspěchů úplný, je nutné ještě zmínit ocenění v anketě o nejlepšího sportovce a kolektiv okresu Ústí nad Orlicí, ve které volejbalisté TJ Sokol Hnátnice obsadili v ročnících 2003, 2004, 2005 2006 a 2009 první místo.
      Za všemi těmito úspěchy stojí hráči Vl. Aliger, K. Jeřábek, J.Koutecký, K. Renčín, J. Kapoun, O. Sotona, L.Kumpošt, J.Polanský, R.Kohler, J.Motl, K.Brůha, P.Bureš, L.Aliger, V.Pohanka, M.Kubový, M.Kotyza, J.Kacálek.
Trenérem mužstva byl Mgr. Stanislav Flekač.
Oddíl stolního tenisu.
      Oddíl stolního tenisu byl v TJ Sokol Hnátnice založen na počátku 70. let minulého století. Zakládajícími členy byli Zdeněk Hubálek st., Miloš Bednář, František Šponar, Josef Moravec. Družstvo mužů nepřetržitě až do současnosti působilo v oblastních soutěžích.
Od počátku byla v oddíle věnována pozornost mládeži v žákovských i dorosteneckých kategoriích. Družstvo žáků postoupilo do krajského přeboru II. třídy a v následujícím roce jej dokonce vyhrálo. V krajském přeboru úspěšně hráli i dorostenci.
      Největšího úspěchu dosáhl hnátnický stolní tenis v roce 1989. Družstvo dorostenců se stalo přeborníkem České republiky vesnických družstev.
      V oddíle působila celá řada hráčů, kromě již výše uvedených to byli například Ladislav Pražák, Vladimír a Petr Hrdinovi, David a Jiří Procházkovi, Zdeněk, Petr a Libor Hubálkovi. Zdeněk a Petr Hubálkovi jsou aktivními hráči (Zdeněk hraje vyšší soutěž). Oddíl provádí nábor žáků a práce s nimi díky pravidelným tréninkům vedeným Jiřím Procházkou přináší své ovoce.
Dorostenci se v letech 2015-2019 umisťovali mezi prvními třemi v regionálním přeboru. V sezóně 2015-2016 družstvo ve složení Adam Procházka, Luděk Melichar, Martin Melichar přebor vyhráli.
      Tradicí se stal "memoriál Josefa Moravce" pro neregistrované hráče v kategoriích mládeže a dospělých hraný mezi vánočními svátky.
V měsíci dubnu se hraje "memoriál Libora Hubálka" pro registrované hráče.
V současné době hrají pod hlavičkou TJ Sokol Hnátnice mužstva dvě. Družstvo A ve složení P. Hubálek, Vl. Aliger, A. Procházka, Martin Šmarc, hraje Okresní přebor I. třídy A. Družstvo B ve složení Vít Červinka, Jan Kubelka, Jan Babák, J. Syser, J. Kroul, M.Melichar hraje Okresní přebor IV. třídy.
Oddíl nohejbalu.
       Oddíl nohejbalu založili v TJ Sokol Hnátnice v dubnu 1974 Václav a Pavel Žabovi, František Wagenknecht a Josef Osmík. Za pět let působení oddílu bylo dosaženo celé řady úspěchů. V roce 1974 až 1978 získali nohejbalisté čtyřikrát 1. místo a jedenkrát 2. místo v soutěži družstev v rámci okresního přeboru. Další umístění mezi prvními třemi získali i v okresním přeboru dvojic a trojic.
V roce 1978 získali první místo na mistrovství ČSR vesnických sportovců.
Činnost družstva nohejbalu skončila paradoxně úspěchem v kvalifikaci o krajský přebor, kdy z finančních důvodů nebylo možné tuto soutěž hrát.
       K obnovení nohejbalového oddílu došlo v roce 1998. U jeho zrodu stáli M.Appl, J.Petráček, J.Pražák, P.Hnátnický, P.Smola, J.Kubelka, P.Hubálek, Z.Hubálek. Postupně přibyli další hráči M.Vyčítal,D.Pražák, J.Appl.
Nohejbalisté se zůčastňovali celé řady turnajů v Dolní Dobrouči, Letohradu, Žamberku, Vysokém Mýtě, Litomyšli, Dolním Újezdu, Ústí nad Orlicí, Jablonném nad Orlicí a Moravské Třebové. Na těchto turnajích dosahovali a dosahují velmi dobrých výsledků.
Od roku 1998 oddíl nohejbalu pořádá každý rok turnaj trojic "O putovní pohár" a od roku 2009 "Memoriál Jiřího Pražáka".
Od jara roku 2010 hrají naši nohejbalisté Okresní přebor družstev.
Sokolská všestrannost.
       Oddíl sokolské všestrannosti je nejdéle pracující součást TJ Sokol Hnátnice. Od samého počátku sokolské hnutí směřovalo ke cvičení prostných a na nářadí. Teprve později vznikají pod hlavičkou sokolské všestrannosti oddíly atletiky, turistiky a další.
Tak tomu bylo i v naší TJ Sokol, která měla atletický kroužek v 70. létech. Zde vynikali především běžci L.Doskočil a M. Felgr, kteří dosahovali výrazných úspěchů v mužských kategoriích v rámci ČR. V dorosteneckých kategoriích dosahovali výrazných úspěchů Aleš Felgr a Láďa Hýbl.
Výrazných úspěchů 2009-2014 dosahovali naši běžci v rámci župních přeborů v kategoriích muži, dorost, žáci. Byla to umístění na stupních vítězů: muži 1.a 2. místo J. Procházka, dorost 1. místo J.Fiala, 2. místo M. Kovrzek, st. žáci 1.a 2. místo A. Procházka, 3. místo L.Zumr a L.Vrba, ml. žáci 1. 2. 3. místo A. Procházka.
V roce 1972 byla založena tradice turistického pochodu "Kolem Hnátnice". Pochod má stálý okruh příznivců a dostal se i do celostátního kalendáře. Od roku 2018 byl pochod rozšířen o dvě cyklotrasy.
Hnátničtí Sokoli se zůčastnili i několika Všesokolských sletů v kategoriích dospělých a žákovských. Zde je nutné vyzvednout práci cvičitelů, kteří vedli nácviky-L.Skalický, A.a P. Vebrovi, D.Svačinová, J.Kacálková, J. Pražáková a další.
V oddílech sokolské všestrannosti pracovala a pracuje řada cvičitelek a cvičitelů ( možná na někoho zapomenu, za což se předem omlouvám),
M.Pávková, M.Moravcová, J.Pražáková, D.Svačinová, M. Brožovská, J.Kacálková, P.Zítková, R. Motlová, A.ćervinková, M.Šmoldasová, L.Skalický,J.Hodr,A.Vebr, P.Vebr, M.Vyčítal, M.Urban. Posledně jmenovaný vedl oddíl florbalu.
Pořádány byly také cyklovýlety.
V zimním období, pokud to sněhové podmínky dovolují, jsou pořádány lyžařské zájezdy pro vyznavače sjezdového a běžeckého lyžování do Orlických hor, Jeseníků, Krkonoš nebo Jizerských hor.
Kromě naší krásné tělocvičny jsou využívána také venkovní sportoviště - víceúčelová betonová plocha a antukové kurty uprostřed obce a fotbalové hřiště nad mateřskou školou.
                                                                                                 Jiří Hejduk
                                                                                 vzdělavatel T.J. Sokol Hnátnice