100 let T.J. Sokol Hnátnice

28.09.2020 17:41

Pondělí 28.září 2020 je pro naši TJ Sokol významným dnem – slaví 100 let od svého založení. 

Její začátky byly poměrně skromné, ale vždy v jejím cele stáli obětaví lidé, kteří nelitovali času a mnohdy i finančních prostředků, aby ji udrželi při životě. Náplní činnosti TJ Sokol bylo tělesné cvičení, ale věnovala se i hraní ochotnického divadla, pořádání akademií, plesů, přednášek a oslav významných svátků a výročí. Činnost Sokola byla přerušena v období 2. světové války. Presto zde vzniká volejbalový kroužek, ze kterého se ustanovil pozdější oddíl volejbalu. Činnost TJ Sokol Hnátnice měla a má poměrně široký záběr. Kromě již zmíněného volejbalu zde v rámci sokolské všestrannosti fungovala atletika. Dalším úspěšným oddílem byl oddíl nohejbalu a stolního tenisu. Působil zde i šachový kroužek. 

Sokoli od svého založení toužili po vlastní střeše nad hlavou. K cvičení byl od začátku využíván sál " u Vyhnálků ". V roce 1938 bylo rozhodnuto o stavbě sokolovny ve středu obce. Stavba byla odložena o rok a jak se posléze ukázalo, na neurčito. Později byl po dílčích úpravách využíván sál v hostinci " u Halberstatů", později přejmenován na " Zlatého pstružka".

Vlastní střechy nad hlavou se TJ Sokol Hnátnice dočkala až v 90. letech, a to neúnavnou prací Vladislava Aligera st.

V současné době má TJ Sokol Hnátnice tyto oddíly: stolní tenis, nohejbal, sokolská všestrannost. V rámci sokolské všestrannosti funguje cvičení dětí, mužů, žen a florbal žáků. Oddíl všestrannosti naší TJ Sokol pravidelně úspěšně reprezentuje cvičením žen i mužů ve sletových skladbách na Sokolských sletech v Praze.

Oslavy, které TJ Sokol Hnátnice plánovala uspořádat, musely být z důvodu pandemie COVID-19 přeloženy na příští rok. K těmto oslavám bude vydána i brožura mapující stoletou historii naší TJ Sokol.

Jiří Hejduk